Sugarhouse Addition & Renovation

Centurion Homes completed this addition in Sugarhouse, Utah and as the General Contractor we are extremely proud of the way it turned out.  One of the challenges with adding onto the back side of this home was the inability to access the backyard from behind the home.  All equipment had to enter via the narrow front driveway which was obstructed by a metal carport attached to the home.  It was a tight fit and of course the existing structure had to be removed in order to make way for the track hoe.

While in the process of digging the hole for the foundation we unearthed another surprising challange, the existing foundation had been poured many years ago without any forms on the exterior.  It had likely been hand dug from the interior sometime after the original completion of the home.  Then had concrete poured between the dirt and an interior form.  This created a drastic unevenness on the exterior side of the foundation as well as a 14″ thick wall instead of the typical 8″ width. To overcome this, Centurion extended the new foundation walls an additional six inches to compensate for the discrepancy without giving up precious square footage.

We were happy to add many “green” systems to this home including a water heater that pulls heat from the mechanical room to heat the water.  It is an extremely efficient system that can be turned off and on remotely via the internet.  Another “green” element we added was a cooling system with no duct work! Each room has a separate unit that can be controlled independently of the other units throughout the home.  Additionally we were able to use reclaimed doors that look beautiful and add a feeling of architectural history throughout the home.

Exterior [Before]

Exterior [Before]

Exterior [After]

Exterior [After]

Digging a hole for the new foundation - in a tight spot!

Digging a hole for the new foundation – in a tight spot!

 

Building the new addition--nearly 1000 square feet

Building the new addition–nearly 1000 square feet

New Garage [During Construction]

New Garage [During Construction]

Garage [After, but before the new driveway]

Garage [After, but before the new driveway]

Kitchen [Before]

Kitchen [Before]

Kitchen [Before]

Kitchen [Before]

Kitchen [After]

Kitchen [After]

Reclaimed Door and Knob

Reclaimed Door and Knob

Living Room [Fireplace Moved from Opposing Wall]

Living Room [Fireplace Moved from Opposing Wall]

Living Room with Custom Bookshelves & Fireplace [After]

Living Room with Custom Bookshelves & Fireplace [After]

Master Bath with Custom Carpentry [After]

Master Bath with Custom Carpentry [After]

Custom Cabinetry in Mudroom

Custom Cabinetry in Mudroom

Basement Hallway [After Addition]

Basement Hallway [After Addition]

Basement Addition [After]

Basement Addition [After]

You may also like to view:

Heather Drive Remodel

Sugarhouse Remodel

Eagle Mountain Remodel

Eagle Mountain Remodel

Orem Addition

What do you think? Give us feedback on our post.